top of page

CO2 Laser huidverjonging

Voor ‘laser-resurfacing’ wordt vooral gebruikgemaakt van C02 lasers. Het licht dat deze lasers produceren, wordt geabsorbeerd door water. Aangezien de huid voor circa 80% uit water bestaat, wordt de energie snel geabsorbeerd en blijft die beperkt tot de plaats waar men de laser op richt, mits de duur van de belichting kort is.

De C02 laser wordt op twee manieren toegepast, gericht (gefocusseerd) of ongericht (gedefocusseerd). Met een gerichte straal kan men in bloedrijk weefsel snijden zonder dat het gaat bloeden. De bloedvaatjes die men met de laserstraal doorsnijdt, worden direct dichtgebrand. Gedefocusseerd kan de C02 laser theoretisch elk huidaandoening ‘verdampen’ of ‘verstuiven’. Op die manier worden C02-lasers vooral toegepast op de bovenste laag van de huid. De wondjes die hierdoor ontstaan, lijken sterk op kleine brandwonden. Net als bij andere vormen van peeling geneest de wond met een roze huid in een week of twee en verdwijnt de roze kleur geleidelijk in de loop van drie maanden. Typerend voor de C02 laser resurfacing is dat door deze techniek niet alleen weefsel wordt verwijderd, maar ook een thermisch effect op het collageen ontstaat, waarbij een verkorting van het weefsel plaatsvindt (krimping).

CO2.

Wat is een CO2 laser behandeling?

De CO2 laser infiltreert dieper in de huidlaag door middel van twee verschillende standen: Deep FX en Active FX. Hoe groter de spotsize (grootte van de laserstraal), hoe minder diep de laserstraal infiltreert in de huidlaag. De Deep FX (kleine spotsize) wordt dus veelal gebruikt voor diepe littekens. Active FX is vergelijkbaar met fractionele lasertherapie, maar gaat net iets dieper dan normale fractionele lasertherapie. Vaak wordt er ook een combinatie van beiden tijdens 1 behandeling gedaan, dit heet de Total FX. Hierbij is het effect maximaal.

CO2 lasertherapie bij rimpels

Diepere rimpels worden behandeld met CO2 lasertherapie. Deze laser is geschikt voor diepere rimpels, groeven, rokerslijnen en door de zon beschadigde huid. De Deep FX wordt dus veelal gebruikt voor diepe rimpels.

​

CO2 lasertherapie bij littekens

Diepere littekens worden ook behandeld met de CO2 laser. CO2 lasertherapie is geschikt voor littekens die eruit zien als diepe putten, gaatjes, groeven, en diepe littekens. De Deep FX wordt dus veelal gebruikt voor diepe littekens. Ook wordt de CO2 laser ingezet bij littekens voor een donker huidtype, met zeer succesvolle resultaten.

​

CO2 lasertherapie bij acné-littekens

Diepere acné-littekens behandelen wij veelal met de Co2 laser. CO2 lasertherapie werkt voor acné-littekens die eruit zien als diepe putten, gaatjes, groeven, en diepe littekens. De CO2 laser infiltreert dieper in de huidlaag door middel van twee verschillende standen: Deep FX en Active FX. Hoe groter de spotsize (grootte van laserkop/laserstraal), hoe minder diep de laserstraal infiltreert in de huidlaag. De Deep FX wordt dus veelal gebruikt voor diepe acné-littekens. Active FX is vergelijkbaar met fractionele lasertherapie, maar gaat net iets dieper dan normale fractionele lasertherapie.

​

CO2 lasertherapie bij rhinophyma, Neuscorrectie

Rhinophyma is een huidaandoening die vaak chirurgisch wordt aangepakt. Het overtollige weefsel op de huid wordt door artsen weggesneden, maar komt vaak weer terug. Een rhinophyma neus heeft vaak grote uitstulpingen op de neus. Met de CO2 laserbehandeling wordt deze overtollige huid (zacht weefsel) gecarboniseerd. Een deel van de huid verdampt, het overige deel wordt een korst die er vanzelf afvalt. Met als resultaat een neus in de oorspronkelijk vorm. Voordat de behandelingen van rhinophyma gestart kunnen worden moeten de ontstekingen op de neus wel genezen zijn. Dit kunt u uiteraard bespreken met de huidtherapeut. Door onze samenwerking met artsen bespreken en kunnen wij u zonodig naar een arts doorverwijzen.

​

CO2 lasertherapie bij wratten

Onze huidtherapeuten behandelen wratten succesvol door middel van CO2 lasertherapie. Een laserbehandeling is de meest effectieve behandeling voor wratten omdat de laser specifiek de wrat kan aanpakken. In tegenstelling tot bij het gebruik van stikstof of het wegsnijden van de wrat, is er bij het laseren minder kans op een litteken of kuiltje of herbesmetting. De CO2 laser schroeit de haarvaatjes rondom de wrat dicht, waardoor deze niet meer van zuurstof en voeding wordt voorzien. De wrat zal hierdoor afsterven.

​

CO2 lasertherapie bij actinische keratose

Actinische keratose is een voorstadium van huidkanker, wat zich in enkele gevallen tot kwaadaardige cellen kan ontwikkelen. Meestal ontstaat dit door te veel blootstelling aan zonlicht gedurende de hele levensloop. Voorkeursplekken voor actinische keratose zijn dan ook de zonbeschenen delen van het lichaam, zoals het gelaat, hoofdhuid, oren, décolleté, en handruggen. Het is in de meeste gevallen te herkennen aan het schilferige, ruwe oppervlak met een rode ondergrond.
Actinische keratose wordt door huisartsen en dermatologen vaak behandeld door middel van stikstof. Dit is een effectieve methode om actinische keratose te behandelen, maar geeft een verhoogde kans op littekens of pigmentverschuivingen.
Met behulp van een CO2 laser kan een huidtherapeut, na goedkeuring van een arts, de bovenste huidlaag nauwkeurig verdampen. De onrustige cellen worden daarmee vernietigd.
Na de behandeling zijn er korstjes op de huid te zien, waarbij het belangrijk is dat deze er vanzelf afvallen. In enkele gevallen adviseren wij om antibiotica crème te smeren, dit voorkomt het ontstaan van ontstekingen.
Om de huid sneller te laten herstellen kan Repair Cream
 voorzichtig op de behandelde plekken gesmeerd worden. Daarnaast is het altijd van belang om, in ieder geval in de zomer, met zonbescherming te smeren.

​

Voor de CO2 behandeling

Het is belangrijk om voorafgaand aan de laserbehandeling 4 weken niet bloot te zijn gesteld aan de zon. Dat betekent geen zonnebank of uitgebreid zonnebaden tijdens een zonvakantie. Uiteraard mag u wel gewoon buiten lopen. Als de zon fel schijnt, is het belangrijk dat u zich insmeert met een goede zonbescherming. Indien u acné-littekens heeft in het gezicht, dient u met een gereinigd gezicht naar de behandeling te komen.

Andere belangrijke zaken om in de gaten te houden voor een CO2 laser behandeling:
– Heeft u een verleden met Herpes Simplex (koortslip)? Graag voorafgaand aan de behandeling melden, u kunt dan een anti-viraal middel opvragen bij de huisarts en een week voorafgaand aan de behandeling smeren met koortslipzalf.
– Bent u gevoelig voor ontstekingen? Afhankelijk van de intensiteit van de behandeling is het mogelijk dat uw behandelaar crème voorschrijft die u eventueel 3 dagen voor de behandeling tot 1 week na de behandeling 2 tot 3 maal per dag dun dient aan te brengen. Deze crème voorkomt ontstekingsreacties.

​

Tijdens de CO2 laser behandeling

Deze CO2 laser is een ablatieve laser met een golflengte van 10600nm. Met de deze laser wordt het bovenste laagje van de huid verdampt en tegelijkertijd de huid eronder opgewarmd waardoor de vorming van collageen en elastine wordt gestimuleerd. Deze laser is de meest innovatieve laser op de gebied van huidverbetering/huidverjonging. Door de precieze werking van deze laser is er minimale warmteschade aan het omliggende niet behandelde weefsel. Het natuurlijke genezingsproces zorgt ervoor dat de huid zich vernieuwd. Afhankelijk van het te behandelen gebied moet u tussen de vijftien en vijfenveertig minuten op de behandelbank plaatsnemen. De pijn is afhankelijk van de plek die behandeld wordt. Het puntje van de neus en de bovenlip worden als het gevoeligst ervaren. De CO2 laser gaat dieper in de huid dan een fractionele laserbehandeling en is daarom ook een heftigere behandeling. Een CO2 laserbehandeling voelt branderiger aan dan een fractionele laserbehandeling. Afhankelijk van de stand kan er in overleg van te voren verdovende worden aangebracht. Zowel bij een fractionele- als CO2 laserbehandeling wordt er gebruik gemaakt van een koelsysteem om de laserbehandeling minder pijnlijk en aangenamer te maken.

​

Na de CO2 laserbehandeling

Na de CO2 laserbehandeling krijgt u een koelpack van de huidtherapeut. Door de huid goed te koelen verdwijnt de zwelling na enkele dagen. Na 1 of 2 dagen zullen er korstjes ontstaan op het behandelde gebied. Het is belangrijk om de korstjes te laten zitten totdat deze er vanzelf afvallen. Door te proberen om de korstjes met krabben te verwijderen, bestaat het risico dat er nieuwe littekens ontstaan. Als de huid erg droog en schilferig aanvoelt, kunt u eventueel een neutrale vette crème aanschaffen. Deze kunt u vragen bij uw huidtherapeut. Na ongeveer 2 dagen zal de huid bruin verkleuren, vervolgens zal de huid na 5-7 dagen gaan vervellen. Tijdens het behandeltraject dient er altijd goed rekening gehouden te worden met UV-bescherming. De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders kan er pigmentvorming bestaan op het behandelde gebied. Na de behandeling raden wij u aan niet te sporten en niet naar de sauna te gaan.

​

Te verwachten resultaat na een CO2 laserbehandeling

Hoeveel CO2 laserbehandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de soort huidaandoening waarvoor u komt. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 CO2 laserbehandelingen nodig. Bij CO2 lasertherapie zijn er minder laserbehandelingen nodig dan bij fractionele lasers omdat de CO2 laser dieper gaat in de huid. Het nadeel is echter dat de hersteltijd langer is van een CO2 behandeling. Tijdens het intakegesprek stellen onze huidtherapeuten een persoonlijk behandelplan met u op. Daarin krijgt u alle advies over het aantal behandelingen, nazorg en kosten. Het uiteindelijke resultaat van de laserbehandeling heeft tijd nodig en zal niet gelijk na één behandeling zichtbaar zijn. Het resultaat verschilt bovendien per persoon en per soort huidaandoening. Het te verwachten resultaat wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek. De huidtherapeut zal een realistisch beeld geven. Over het algemeen verminderen laserbehandelingen de oneffenheden, de diepte van de rimpels en littekens en verbetert het de huidstructuur.

CO2 resul.
NULCO2.
bottom of page