top of page

Locale practische informatie Turkije

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Turkije voor je op een rij gezet.

Turkije-Oludenizzee.

Drinkwater

Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Turkije. Het is daarom aan te raden enkel water uit flessen te drinken (met als uitzondering water voor het tandenpoetsen). Mineraalwater is voordelig verkrijgbaar in supermarkten.

​

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Turkije is 220 volt. Een wereldstekker is doorgaans niet nodig in hotels en appartementencomplexen. 

​

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen in Turkije zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  • 23 april – Kinderfeestdag

  • 1 mei – Dag van de Arbeid

  • 19 mei – Jeugd & Sportdag, Herdenking van Atatürk

  • 15 juli – Dag van de Martelaren

  • 30 augustus – Dag van de Overwinning

  • 29 oktober – Dag van de Republiek

  • 10 november – Sterfdag Atatürk

​

Op deze feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden je aan je hierover ter plaatse te laten informeren, evenals over evt. regionale en lokale feestdagen.

Houd daarnaast rekening met de Ramadan, die elk jaar op een ander moment wordt gevierd. Dertig dagen lang eten moslims dan niets tussen zonsopkomst en zonsondergang. In de grote steden merk je hier weinig van, in kleinere plaatsen kunnen restaurants hun deuren sluiten in deze periode. Ook het Suiker- en Offerfeest kunnen invloed hebben op het dagelijkse leven.

​

Geldzaken

In Turkije wordt betaald met de Turks lira (TL). In veel bekende badplaatsen kan ook met de euro worden betaald, dat hebben ze soms nog liever zelfs. Wanneer je met de euro betaalt, wordt echter niet altijd de meest gunstige koers gerekend. De wisselkoers wisselt sowieso enorm; check vlak voor vertrek met welke factor je om dient te rekenen.

Pinnen is in de bekende badplaatsen mogelijk bij pinautomaten met een Maestro-card. Dit is goedkoper dan wanneer je naar een wisselkantoor gaat. Pinnen in winkels is niet standaard mogelijk, dus zorg altijd voor contant geld op zak. Creditcards worden daarnaast bij steeds meer hotels en restaurants geaccepteerd.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan met uw bankbediende voor je de reis start. Geef ook uw reisperiode door.  – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Turkije afreist.

​

Gezond op reis

Er gelden voor Turkije geen verplichte vaccinaties. Wel worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A en B aanbevolen. Voor een langer verblijf kan een vaccinatie voor buiktyfus aangeraden worden en voor bepaalde gebieden malariatabletten.

De richtlijnen hierboven zijn slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten door Izmir Medical Esthetic Travel.

​

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Om darmproblemen te voorkomen raden we aan rauwe groenten en geschild fruit te vermijden. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico.

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Neem ook uw inlichtingen bij Izmir Medical Esthetic Travel voor eventuele een tijdelijke Turkse reisverzekering af te sluiten. 

  • De zon is in Turkije (in het bijzonder in het hoogseizoen) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.

​

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Turkije. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 155: politie

  • 112: ambulance

  • 110: brandweer

​

Reisdocumenten

Hoewel Turkije niet bij de Europese Unie hoort, is het wel mogelijk om met een identiteitskaart af te reizen naar het land. Uiteraard is  een paspoort ook een optie. Houd er rekening mee dat het paspoort of de identiteitskaart nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst.

Sinds maart 2020 is de visumplicht voor Turkije afgeschaft. Met deze nieuwe visumvrije regeling krijg je als Nederlandse en Belgische toerist 90 dagen vrij toegang tot het land. Deze 90 dagen gelden per periode van 180 dagen.

​

Reistijd

Een vlucht naar Turkije duurt gemiddeld 3 tot 4 uur wanneer het een rechtstreekse vlucht betreft, afhankelijk van o.a. de luchthaven vanaf waar je vertrekt. Bij een tussenstop (veelvoorkomend) of overstap (minder voorkomend) wordt de reistijd langer.

​

Taal

Bijna 75% van de Turken spreekt Turks, de overige inwoners spreken Koerdisch. In de kustplaatsen en Istanbul en Izmir kan je vaak uit de voeten met Engels. Ook Duits is een optie; veel Turken hebben familie wonen in Duitsland of hebben er ooit zelf gewoond.

​

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas valt Turkije hier niet binnen.

Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de roaming op mobiele telefoons uit te schakelen en gebruik te maken van WiFi in jouw accommodatie, indien beschikbaar. Check hiervoor de informatie bij de door jou gekozen accommodatie. Informeer daarnaast bij jouw provider naar de mogelijkheden voor databundels en de kosten voor bellen.

​

Tijdsverschil

Turkije bevindt zich in een andere tijdszone. In de zomertijd is het hierdoor 1 uur later dan in Nederland. In de wintertijd is het verschil 2 uur.

​

Toeristenbelasting

Tot voor kort rekende Turkije toeristenbelasting in de vorm van een visum. Nu deze in maart 2020 afgeschaft wordt, is Turkije voornemens om een toeristenbelasting in te voeren. Naar verwachting zal dit vanaf januari 2021 worden. Toeristenbelasting hoeft dan enkel betaald te worden door vakantiegangers vanaf 12 jaar. De hoogte van de toeristenbelasting (welke je per nacht betaalt) hangt af van het type accommodatie en het aantal sterren.

​

Veiligheid

De criminaliteitscijfers in Turkije zijn relatief laag, zeker als je kijkt naar de badplaatsen die wij in ons aanbod hebben.

​

​

vakantie logo.
bottom of page